Bok om Gotlandsbullen

- Knuten lärde jag mig när jag var åtta år gammal. Foto: Jenny Drakenlind, fotolinjen Gotlands folkhögskola Hemse

Min farmor i Rone socken på sydöstra Gotland lärde mig att göra knuten till gotlandsbullen. Hon kom från Fardhem. Jag började med att skapa en bulle i silver till mitt eget finger för att hylla denna lokala godsak och kvinnorna som fört den vidare i generationer. 

Sedan tog historien om bullen tag i mig och nyfikenheten ledde mig framåt. Olika kvinnor knyter bullen på olika vis. Ingen lägger gotlandsbullen som jag! Jag har under flera års tid intervjuat och filmat kvinnor på ön som kan ”lägge bullar” i olika modeller.

Helena Rydén

Bokomslag

Boken ”Ingen lägger gotlandsbullen som jag” ISBN 978-91-86103-54-5 (Gotlandica förlag).

Förlagsinformation

Förlagsinformation

 

Projektet har uppmärksammats i radio och tidningar. Boken trycktes med bidrag från Fruntimmerssamfundet, Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Kungliga Patriotiska Sällskapet, Region Gotland, Sällskapet De Badande Vännerna DBW:s Stiftelse och Wilhemina von Hallwyls Gotlandsfond.